Til stede: Glenn Earl Eide, leder Foreldreutvalget/Samarbeidsutvalget
Veronica Hågensen, Foreldrerepr Frosta SFO
Berit U Skaslien, Pedagogisk personale
Unni Nordahl, Avd.leder u-trinn Frosta skole
Aleksander Ulvik, Avd.leder b-trinn Frosta skole
Frode Nøst, rektor/sekretær Samarbeidsutvalget
Forfall: Hanne Askestad Myraune, repr Foreldreutvalget
Tyra Bøkestad Breiseth, Elevrådet
Liam Paaske, Elevrådet
Anne J Stenhaug, Pedagogisk personale
Julie P Stene, Andre ansatte
Marianne Finsvik Aatlo, SFO-koordinator
Kristin Berg Hovdal, politisk repr Frosta kommune
Møte opprinnelig oppsatt 14.mai 14.30-16.00, men ble avlyst pga mange forfall. Mange forfall også 13.juni, men to representanter fra foreldrene kunne delta, møtet ble derfor gjennomført.
18/24-25 Økonomi Virksomhet Grunnskole (voksenopplæring, SFO og skole), innsparing på bemanning og drift
Frode redegjorde for status og konsekvenser for drift.
Som varslet i Formannskapet og Frostingen i april: Virksomhet Grunnskole ville hatt et merforbruk på 2 millioner i forhold til budsjett for 2025, hvis tiltak ikke hadde blitt igangsatt. Politisk og kommunal ledelse har vært tydelige på at budsjettet skal overholdes.
I møtene med kommunal ledelse har man drøftet driftsreduserende tiltak: redusert innkjøp av utstyr, mindre vikarinnleie, vurdering av skolemattilbud og avtale med Hojem gård, vakanse av vikariater i skole og voksenopplæring. Likevel kommer man ikke i mål, og har satt i gang nedbemanningsprosess.
Ansatte ble orientert om situasjonen i morgenmøte 24.april. Det har blitt gjennomført personalmøte med alle ansatte, der man fikk orientering fra kommunalsjef, og ansatte fikk mulighet til å komme med innspill til sparetiltak.
Selv om det settes inn tiltak for å få ned driftsutgifter, trenger man å få ned personalutgiftene med ca 2 årsverk, i tillegg til 4 lærerårsverk (budsjettvedtak desember 2024), for å levere et regnskap i balanse ved årsslutt. I tillegg må driften holdes på nøkternt nivå resten av kalenderåret. Dette inkluderer skole, SFO og voksenopplæringen.
Til neste skoleår med færre ansatte vil det medføre endringer:
· Kortere skoledager 1.-4.trinn. Elevene får like mange skoletimer, men kortere pauser. Dette for å ivareta at vi har nok voksne som tilsynsvakter i friminutt.
· Kjernetid i SFO, 0730-1530. Øker forutsigbarheten, og letter planleggingen når man skal fordele voksne utfra kjent behov. Ellers vanlig åpningstid 0700-16.30.
· Større grupper i leksehjelp/leksetid. Blir sendt ut skriv i august som beskriver hvilket tilbud/hjelp man kan forvente å få i leksehjelpstiden.
· Større grupper sammen i undervisning, både ordinær og i individuelt tilrettelagt opplæring. Lovkrav ifht spesialundervisning blir ivaretatt. Skolen får vite i oktober om man overholder lærernormen etter nedbemanningen.
· Skolematordningen opprettholdes med lavere bemanning. Ordningen for ansatte avvikles.
· Skoleturer 10.trinn kan bli avviklet, kan bli ren foreldrestyrt tur. Store personalkostnader knyttet til turene.
· Streng vurdering på innkjøp. Vil ha færre læringsbrett på sikt, leasingavtale går ut i 2027.
· Sende ut informasjon til foreldre om skoleskyssutgifter, ca 10.000 kr pr elev. Hvis 10 elever sier fra seg skyssen, kan dette gi stor innsparing for komunen.
Innspill:
Foreldrerepresentanter og ansatte er forundret over at det ikke har vært større engasjement over at det blir færre lærere i skolen, på tross av at dette har vært kjent siden desember-24. Opplever generelt at engasjementet er lavt, følelse av at man ikke setter seg nok inn i hva som skjer i skolen. Utfordring å finne representanter som kan delta i f.eks SU-møter.
Rektor ønsker å bidra til at engasjementet kan økes; delta i FAU-møter, jevnlige møter med FAU-repr på skolen, sende ut referat fra møtene via Vigilo.
Ansatte er spent på endringen, da det vil bli mindre tid pr elev i klasserommet. Positivt med kortere skoledager for 1.-4.trinn. Hvordan vil elevene med utfordringer bli ivaretatt?
Avdelingsledere venter på avklaringer, da man trenger dette for å legge timeplaner til neste skoleår. Alle i arbeidsmiljøet blir berørt i en nedbemanningsprosess, håper at man får ivaretatt alle ved evt tilbud om andre oppgaver i kommunen.
19/24-25: Midlertidige lokaler i skolebygget
Frode og Aleksander orienterte: Kommunehusansatte skal fra august bruke rosafløya på skolen (dagens 2. og 3.trinnsfløy). 2.-7.trinn vil bli fordelt på gul- og blåfløya. I sommer vil derfor håndverkere jobbe med å forberede lokalene, og skal være klar til skolestart 18.august. I neste omgang vil dette føre til nyoppussede lokaler til mulig fremtidig SFO-bruk og evt klasserom til 1. trinn. Etterbruken avklares i samarbeid med eiendomsavdelingen i Frosta kommune. Mere informasjon vil komme før skolestart i august.
Innspill:
Viktig å tenke over trafikkavviklingen ved Gammelbanken, informere om at dette området ikke skal brukes for å slippe av elever. Dette området blir sannsynligvis ansattparkering for kommunehusansatte. Trafikksikker kommune-arbeidet er fortsatt ikke i mål, på tross av flere henvendelser fra Glenn. Frode kontakter virksomhetsleder for å få gjennomført de siste tiltakene for å bli godkjent.
20/24-25: Forskriftsendringer SFO
Små endringer, slik det ble orientert om i forrige SU-møte. Ønsker innspill fra foreldre angående mer utførlig info fra SFO.
Innspill:
Foreldre er fornøyde med SFO, ikke fått egne henvendelser vedrørende dette. Gjerne send ut mer praktisk info om SFO-rutinene, og gi en orientering om utvalgte tema som svarer opp punkter fra Rammeplanen for SFO, da dette ble etterspurt i siste kommunestyremøte i begynnelsen av juni.
Rektor skal jobbe videre med koordinator og kommunal ledelse for å vurdere en annen modell for betalingssatser i SFO; halvplass og helplass. SFO-uka blir nå over 2 timer lengre, da dagene blir tilsvarende 2 timer kortere i skolen. Det er mulig å kjøpe enkeltdager, hvis man ikke har nok SFO-tid innenfor de gratis 12-timene i uka.
21/24-25: Evaluering tiltak arbeidsplan 24-25
1. Løfte foreldresamarbeidet. Åpen dag/ temauke i skole der foreldre kan bidra i
enda større grad. Flere treffpunkt der heimen kan komme til skolen.
Gjennomført. Temauke VM på ski, med åpen skole 25.fabruar. Egne trivselskvelder der elever viser fram samme numre som til Magnustreff. Bidrag oppimot storforeldremøtet.
2. Arrangere storforeldremøte; felles samarbeid FAU, skole og andre instanser.
Gjennomført. Meget vellykket (og utvidet) samarbeid skole, barnehagene, FAU og frivilligheten om storforeldremøte 12.februar. Nytt storforeldremøte blir 22.februar med tema skjermbruk/digitalt nettvett.
3. Samle lokale lag og foreninger til felles løft og Frosta-mål. Hvordan jobber vi sammen om å løfte Frosta-ungdommen? Kommunisere felles verdier; foreldre, elever, skole og frivillighet.
Gjennomført. Ble presentert utkast i storforeldremøtet 12.februar, og følges opp i frivilligheten og i egne foreldremøter i skole/barnehagene.
4. Innspill til kommunalt budsjett 2025 og økonomiplan
Gjennomført.