Frosta kommune - Aktuelt - Røykvarslerens dag 2018

Røykvarslerens dag 2018

Lørdag 1. desember er det tid for å sjekke at røykvarsleren virker da vi nå går inn i desember måned.

​Desember er statistisk sett en måned hvor det oppstår mange branner og at flest omkommer i branner. Husk derfor å sjekke røykvarsleren før vi går inn i julemåneden. 1. desember er røykvarslerens dag, og det er viktig å sjekke at røykvarsleren fungerer som den skal.

I de kalde vintermånedene bruker vi mer elektrisk utstyr, levende lys og vi fyrer i peisen. Dette fører til forhøyet risiko for brann.

I "Forskrift om brannforebygging" står det:

Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst èn detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

Det er også viktig at det finnes slokkeutstyr og at det fungerer.

Eieren skal sørge for at boliger og fritidsboliger er utstyrt med minst ett av følgende slokkeutstyr som kan brukes i alle rom:

a) formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsynsnett.

b) pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver

c) skum- eller vannapparat på minst 9 liter

d) skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A

e) annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet

Eieren skal sørge for at røykvarslere og manuelt slokkeutstyr i boliger og fritidsboliger blir kontrollert ved funksjonsprøve eller ettersyn i samsvar med leverandørens anvisninger, og at de vedlikeholdes slik at de fungerer som forutsatt.

Oppdatert: 27.11.2018 13:42