Frosta kommune - Aktuelt - Røykvarslerdagen - 1. desember

Røykvarslerdagen - 1. desember

Røykvarslere redder liv.

I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 2 047 bygningsbranner i Nord-Trøndelag. Det har omkommet 29 personer i brann i samme periode. Ingen har så langt i år omkommet i brann i fylket.

- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier Terje Rennan, leder forebyggende i Innherred Brann og Redning.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Rennan.
roykvarsler_test_artikkel.jpg

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Terje Rennan, som samarbeider med Gjensidige forsikring om denne dagen.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

Lokale arrangementer
Innherred Brann og Redning skal i samarbeid med Gjensidig forsikring markere Røykvarslerdagen med stand på Verdal, Levanger og Frosta.

roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Kontaktpersoner lokalt:
Terje Rennan, leder forebyggende avdeling, tlf. 95810110.
Tor Reidar Wigen, branninspektør, tlf.92682099

Oppdatert: 30.11.2017 10:59